דף הבית » הידעת כי צמאון מכוון (עקת מים) משפר את איכות היין ביינות לבנים?
חדשות

הידעת כי צמאון מכוון (עקת מים) משפר את איכות היין ביינות לבנים?

הכנס המדעי יתקיים ב 22.03.2022 ויחבר בין האקדמיה לתעשיה בהשתתפות חוקרים,ינניים ואגרונומים בכירים. הכנס יכלול הרצאות של המחקר העדכני בתחום, הרצאות בזק של סטודנטים וסטודנטיות וטעימות יין. מטרת הכנס להציג מגוון פתרונות מדעיים לשינויי אקלים ולאתגרים בהם נתקלים מגדלי הגפן והיקבים בישראל וקביעת יעדי המחקר העתידיים. גפן היין הינו אחד הגידולים המעניינים הן מבחינה מדעית, והן מבחינה היסטורית, תרבותית וקולינרית.

נווה חגג’ יציג מחקר שנעשה בהנחיית ד”ר ישי נצר מאוני’ אריאל ומו”פ אזורי מזרח וחוקרים נוספים*, בו נבחנה השפעת כמויות מים בתזמונים שונים (ממשקי השקיה שונים) על כמות הענבים ועל איכות היין. המחקר נערך בכרמי קיבוץ מירב עם הכורם משה הרניק.

במחקרם הקודם נמצא כי ביינות אדומים צמאון מכוון (עקה) ומבוקר משפר את איכות היין. במחקר הנוכחי נמצא כי גם בענבי יין לבנים (סובניון בלאן) ככל הנראה התהליך הזה נדרש.

ד”ר נעה אוחנה לוי, מחברת Variability התמקדה בשיטות של למידת מכונה לבחינת גורמי הנוף השונים (שיפוע, מפנה וכיווני זרימה) המכונים טרואר יחד עם משתני מטאורולוגיה והתערבות אנושית (משטר השקיה) על מדדי הגפן ועל כמות הענבים.

שימוש בלמידת מכונה מאפשר ניתוח של מסדי נתונים גדולים שהתובנות העולות בהם נעשות ע”י בינה מלאכותית, תוך שהן מעניקות הוכחות כמותיות לממצאים המחקריים.

הגשם נמצא כגורם משמעותי המשפיע על היבול ועל מספר האשכולות, וזאת למרות העובדה, שרובו יורד בחורף כאשר הגפן בתרדמה. משטרי ההשקיה  נמצאו כמשפיעים יותר על משקל הצמח (משקל הגזם) ועל משקלי האשכולות. כלומר הגשם משפיע על הכמות ואילו ההשקיה על המאפיינים של מרכיבי היבול. מידת ההשפעה של הגורמים משתנה בכל עונה כתלות בתנאים המטאורולוגיים המשתנים.

בין שאר ההרצאות (מצ”ב לו”ז):

שרידי גפן בקיסריה הביזנטית – ד”ר מיכל דוד,מהמכון לארכאולוגיה אוניברסיטת תל אביב. מנגנונים להתמודדות הגפן עם הקיץ הישראלי   – ד”ר אורי הוכברגמנהל המחקר החקלאי

עקרונות הזנת צמחים ואבחון ההזנה בכרם ד”ר רן הראלמנהל המחקר החקלאי.

קישור לפרטי הכנס: כנס המכון לחקר גפן ויין