Oled, או דיודות פולטות אור אורגניות (Organic Light-Emitting Diodes) הם מסכים שמייצרים את איכויות התצוגה בטכנולוגיות המתקדמות ביותר, ואם אתם תוהים מה מייחד מסכים אלו, הגעתם למקום הנכון. כל הטלוויזיות המודרניות משתמשות באחת משתי טכנולוגיות תצוגה בסיסיות: LCD ו-OLED. הרוב המכריע הם מסכי LCD, ורק כמה טלוויזיות עדכניות יותר מיוצרות עם מסכי OLED. בעוד שמסכי LCD עשויים להיחשב לנורמה, טלוויזיות OLED מציעות איכות תמונה טובה יותר.
מסכי Oled עם ניגודיות אורגנית
כל פיקסל בתצוגת מסכי Oled עשוי מחומר שזוהר עם החיבור לחשמל. האפקט הזה נקרא אלקטרו-לומינסנציה: “אלקטרו” לחשמל, “luminescence” עבור אור ו”תמצית”, והפירוש הכולל של המונח הוא “מהות”. החומרים האלקטרו-אורגניים הספציפיים המשמשים בתצוגות OLED הם תרכובות אורגניות, מה שאומר שהם מכילים פחמן ועוד כמה מרכיבים אחרים, וכל צבע דורש תרכובת אורגנית אחרת. המשמעות היא שכל פיקסל OLED זעיר במסך יוצר אור בהתאם לכמות הזרם החשמלי שנשלח. זרם חזק פירושו אור חזק, והיעדר זרם פירושו היעדר אור. עקרונות אלו הם המפתח לאיכות התמונה המצוינת של Oled.
יחסי ניגודיות אינסופיים בטלוויזיות OLED
למרות שהצהרה זו נשמעת כמו הבטחה שיווקית טיפוסית, היא נכונה, מכיוון שמסכי OLED מייצרים גוון שחור מושלם, ללא אור כלל. יחס הניגודיות של מסכים אלו הוא אינסופי מבחינה טכנית, ויחס ניגודיות הוא ללא ספק ההיבט החשוב ביותר של איכות התמונה. הנה כמה דגשים בטלוויזיית OLED:
- גוונים שחורים כהים במיוחד.
- אין “הבהוב” סביב חפצים בהירים על רקע כהה.
- יחס הניגודיות הטוב ביותר בהשוואה לכל סוג תצוגה אחר.
- העדר בהירות כמו שניתן למצוא ברוב הדגמים של מסכי ה-LCD.
OLED לעומת LCD
Oled היא הטכנולוגיה היחידה שמסוגלת לשדר גוון שחור מוחלט וגוונים לבנים בהירים במיוחד על בסיס לפי פיקסל, מה שאי אפשר למצוא במסכי LCD, גם לא במסכי הפלזמה המתקדמים, שאינם מסוגלים לייצר גוון שחור מוחלט. הגביש הנוזלי שהופך את ה-LCD ל-LCD רק חוסם את האור שנוצר מהתאורה האחורית שלו. אפילו צגי ה-LCD הטובים ביותר לא יכולים לחסום לחלוטין את כל האור, אז כדי לקבל את הגוונים השחורים כמו במסכי קולנוע, יש להנמיך את התאורה האחורית.
ברוב מכשירי ה-LCD, התאורה האחורית מעמעמת את כל המסך
צגי LED עם עמעום מקומי טובים בהרבה, אך עדיין רק מעמעמים ומאירים “אזורים” גדולים יחסית של המסך באופן עצמאי. עם טלוויזיות Oled, ה”עמעום” פועל על בסיס לפי פיקסל. כך שבעוד שלמסכי ה-LED עם עמעום הטובים ביותר עשויים להיות כמה עשרות, כמה מאות או עד 1,000 אזורי עמעום על המסך, לטלוויזיית 4K OLED יש יותר מ-8 מיליון – אחד לכל פיקסל. לאף מסך LCD אין שליטה רבה על הבהירות של כל פיקסל כמו טלוויזיית OLED.