בראש ובראשונה, חשוב לציין כי ניתוח להחלפת מפרק הירך מהווה את אחד מהניתוחים האורתופדיים הנפוצים ביותר ברחבי הארץ ובעולם בכלל, ניתוח בו מתבצעת החלפה של חלקי המפרק השחוקים או לחילופין הפגועים בחלקים מלאכותיים, במטרה להשיב את התפקוד לירך וכך למעשה, להפחית בכאבים אשר מתרחשים בעקבות ניוון המפרק ועצמותיו הסמוכות. זאת בעוד כי ניתוח להחלפת מפרק הירך נחשב לאחד מהטיפולים המובילים ביותר לצורך טיפול בדלקת מפרק הירך וברוב המוחלט של המקרים, מרבית המטופלים מרוצים מתוצאות הטיפול ומהשיפור המשמעותי בהפחתת הכאב והגדלת טווח התנועה. כמו כן, חשוב לציין כי משתלי הירן אשר קיים בעידן הנוכחי מתוכננים בצורה כזו המיועדת להחזיק מעמד לפרק זמן של לפחות 15 שנים, בעוד שישנו סיכון קטן להגיע לטיפול נוסף על מנת לבצע החלפה חוזרת של המשתל.
מי צריך לעבור את הניתוח ומתי?
מפרק הירך הוא למעשה החיבור שבין האגן לבין הרגל שכן, מדובר על המפרק הגמיש ביותר בגוף האדם, מפרק המחזיק בטווח התנועה הגדול ביותר ביחס לשאר מפרקי הגוף. לאור העובדה כי מדובר על מפרק אשר נושא את משקל גופו של אדם וכן בעקבות השימוש הקבוע והתדיר בו, מסוגל מפרק הירך להישחק עד למצב של דלקת ניוונית. כמו כן, מטופלים שאין באפשרותם לקבל הטבות כאב באמצעות נטילת תרופות תרופתיות או מקיומיות, יכולים להיעזר בניתוח להחליף ירך במטרה לסייע בטיפול הבעיה. סיבות נוספות לביצוע ניתוח החלפת הירך יהיו טראומות, שברים בעצמות הירך, זיהום של המפרק, דלקת שגרונית וכן הלאה.
החלפת הירך בגישה הקדמית
בעת בה אנו מדברים על ניתוח החלפת הירך בשיטת הגישה הקדמית, הרי שההגעה אל המפרק הפגוע מתבצעת מצדו הקדמי של המפרק. מדובר למעשה על הגישה הוותיקה ביותר לטיפול זה, גישה שנחשפה לעולם שנים רבות אחורנית שכן, למרות העובדה כי מדובר על גישה שאינה נפוצה במיוחד בקרב מנתחים אורטופדיים רבים כדוגמת החלפת הירך בגישה האחורית, חשוב לזכור כי מדובר על שיטת טיפול אשר מעניקה לרופא המטפל את האפשרות להגיע למפרק תוך הימנעות מפגיעה בשרירים שלידו, דבר אשר מאפשר למטופל זמן התאוששות קצר יותר. משכך, רמת הפופולריות של הטיפול עולה בקרב המטפלים השונים ברחבי העולם יחד עם חלוף השנים האחרונות.
הגישה הקדמית להחלפת הירך, בין אם מדובר על חלקית ובין אם מלאה, מקטינה באופן משמעותי את אובדן הדם בקרב המטופלים השונים בשעת הניתוח, מאפשרת התאוששות זריזה יותר, מורידה בצורה משמעותית את הסיכויים לפריקה של הירך בתום הניתוח בעוד שתפקידה העיקרי הינו לקצר את זמן האשפוז הנדרש לאחר סיום הניתוח, דבר אשר עשוי להקל על לא מעט אנשים בעוד כי מדובר על תהליך שלא פעם עשוי להיות מעייף במיוחד.