בתחומים רבים, מגמות המתחילות ומתפתחות בארה”ב ובאירופה מוצאות את דרכן בהדרה אל המשק הישראלי. דברים אלו נכונים גם לגבי תחום ה- BI שבשנים האחרונות עובר התפתחות מואצת גם בארץ, בעיקר בחברות וארגונים יחסית גדולים.
בארגונים גדולים ומובילים החשופים מאוד למה שקורה בשווקים בחו”ל, מפנימים כבר את החשיבות העליונה של הנושא לשיפור ההתנהלות השוטפת, לייעול של תהליכים, ולהגעה אל מסקנות, החלטות ותובנות טובות ומדויקות. ואולם, גם אם ההבנה כבר קיימת בקרב בעלי תפקידים ומנהלים בארגונים, ברבים מהם עדיין לא הצליחו ליצור ולבסס תשתיות מתאימות לטיפול בביג דאטה, בין אם המערכות עדיין לא קיימות ובין אם יש תשתית מסוימת אך עדיין לא ברור כיצד להפיק ממנה את המרב. את המענה לצורך החשוב הזה נותן יועץ BI.
מומחיות בענף מתקדם
יועצי BI עשויים כמובן להיות עובדים שכירים בארגונים. יחד עם זאת, מדובר בתחום יחסית חדש ומורכב מאוד, המצריך השכלה ספציפית והכשרה, ולכן בחלק גדול מהארגונים פונים גם בתחום זה למיקור חוץ. כיום פועלות כמה חברות בישראל (לא רבות) המציעות במיקור חוץ יועצי BI, המגיעים אל הלקוח ומנהלים את הנושא עבורו באופן שוטף מבפנים, או לחילופין מתערב בשלבים מוקדמים מאוד של בניית התשתיות. התפקיד של יועצים אלו הינו ייצור מסמכים עבור תכנון של אסטרטגיית המידע בארגון לעתיד הנראה לעין, ו/או לבחור כלים להקמה של מערך BI.
בהתאם לצרכי הארגון, ביכולתו של היועץ לבנות תוכנית מקיפה, מפת דרכים ליישום מהתחלה של מערך ביג דאטה, BI או אנליטיקה מתקדמת. מאידך, במקרה שבארגון כבר יש תשתיות ומערכות בתחום, אך יש רצון לשפר את התועלות המופקות מהן ולשדרג אותן, היועץ יבנה תוכנית הולמת. מטבע הדברים, על מנת לייצר מסמך כזה צריך לצלול אל פרטי הפרטים של פעילות הארגון. בין היתר יש להתחשב בצרכים נוכחיים ועתידיים, לנתח את מקורות המידע הקיימים כמו רשת האינטרנט, תקשורת לקוחות, תוכנות רכש מלאי, מכונות, מערכות רצפת ייצור וגדומה, ולאור בחינה זו מסופקת המלצה לגבי הארכיטקטורה של המערך המתאים ביותר.
המלצותיו של יועץ ה- BI מתייחסות למשל אל הדרך שבה אפשר לרכז את הצרכים והדרישות בצורה מתועדפת. בנוסף, הוא יבנה מודל לוגי של נתונים לבנייה או לשדרוג מחסן הנתונים בארגון, וכמו כן את זרימת המידע וכלים הולמים שיבנו את מערך הדאטה מהתחלה ועד הסוף. אם כבר ישנן מערכות קיימות, או שנשקלו מספר כלים ואף נעשו ניסויים בהם, היועצים בוחנים את המגבלות, האילוצים והצרכים של הארגון, סוקרים את היתרונות והחסרונות של כל כלי רלוונטי שנבדק, ומשווים אותם לכלים אחרים המוצעים בימינו בשוק.