בעידן הדיגיטלי, המעקב הפך כבר לחלק בלתי נפרד בחקירות פרטיות. אמנם חקירות השטח עדיין לא נעלמו מן העולם, ולהפך – השימוש בהם הופך להיות דווקא נרחב יותר מיום ליום. אך חקירות בעידן הדיגיטל הן עולם אחר לגמרי – עם כל פיתוח טכנולוגי חדש מתווספת גם צורת מעקב חדשה שלא במתכוון, אשר רותמת את הטכנולוגיה לטובת המעקב. ניתן להשתמש בדיגיטל לטובת ביצוע מעקבים באמצעות דרכים כגון מעקב GPS, הקלטות פומביות בשטח ועוד.
הטכנולוגיה היא כלי נפלא, גם באופן כללי אך בהיבט החקירות – היא כלי נפלא עוד יותר: כלי שמסייע לחוקרים בנוגע לאיסוף מידע, באופן מהיר, נגיש וקל יותר מתמיד.
באילו סוגי חקירות משתמשים במעקבים דיגיטליים?
“חלק מהחקירות הנפוצות ביותר הכוללות מעקב כוללות מקרים של בגידה בין בני זוג, מזונות ילדים, חשד למעילות של עובדים בחברה ועוד. חוקרים פרטיים יכולים להשתמש גם בכלים דיגיטליים כמו מדיה חברתית על מנת לאסוף מידע. לדוגמה – אם האדם הנחקר משתף בפומבי מידע אישי או תמונות, הרי שכל פרט כזה עשוי להוות חלק קטן בפאזל, שכאשר אוספים מספר חלקים כאלה – ניתן לראות את “הפאזל” במלואו ולהרכיב תמונה שמייצגת את האמת. נתונים נוספים במדיה שיכולים לשמש לחקירה בצורה טובה הם נתוני מיקום, תמונות שצולמו בסמארטפון, נתונים על המיקומים הקבועים בהם האדם מסתובב באופן תדיר יותר ממקומות אחרים ועוד.
העולם המקוון מספק משאבים רבים למחקר, והמשמעות היא הקלה על כל חוקר שמעוניין לבצע מעקב.” אומר לנו עמי ג’רבי, מייסד ומנכ”ל גל חקירות, משרד חקירות המתמחה במעקבים בפריסה ארצית וגם בחו”ל .
מהם מעקבים?
ניתן לומר שמעקב הוא הכלי המרכזי בו משתמשים על מנת לבצע חקירה. המעקב הוא למעשה השלב הכולל את איסוף הנתונים, ויש לו כללי “עשה ואל תעשה” ברורים. הוא חייב להתבצע עם רגישות סביבתית ברמה גבוהה ביותר, הן כלפי האדם שאחריו אנחנו עוקבים והן כלפי הסביבה, פן היא תיפגע גם כן. המעקבים השונים שמבצעים החוקרים משמשים לאיסוף המידע ומציאת הראיות אודות האדם הנחקר.
החוקר שמבצע את המעקב חייב לפעול בצורה רגישה כלפי הסביבה, גם מטעמי מוסריות אך גם כי החוק מחייב אותנו. מעבר לכך, אם כבר עסקנו בחוק – חשוב שתבחרו בחוקר מיומן אשר הוא בעל רישיון חקירות פרטי. חוקר שאינו בעל רישיון או שאינו בעל הבנה מספיקה דיה, עלול לסכן את לקוחותיו, במקרה הרע – ובמקרה הטוב, לשבש את תוצאות המשפט לכשיהיו בעקבות הסכנה לריגול לא חוקי.
מתי נבצע מעקבים?
בכל מקרה בו יש חקירה, יבוצע גם מעקב על מנת לאסוף את הראיות הנדרשות. חקירות ומעקבים מתבצעים במגוון מקרים כגון: בגידות בין בני זוג, השגת מודיעין עסקי לעסקים, מעקב אחרי הגננת בגן הילדים, מעקב אחר עובדים (למשל: במקרים שבהם יש חשד למעילה בכספים או לפעילות לא חוקית של אחד העובדים, או מקבץ של עובדים בחברה).
מעקבים בעידן הדיגיטל: איסוף מידע על ידי הטכנולוגיה
בעידן הדיגיטלי, מעקב מתבצע עלינו כמעט תמיד, אפילו מבלי שנהיה מודעים לכך. ככל שהשימוש בטלפונים חכמים, באפליקציות ובאתרים נהיה רווח יותר ויותר, כך קל יותר לחברות ולארגונים כמו גוגל, פייסבוק, ווטסאפ ועוד – לאסוף עלינו מידע אפילו מבלי שאנחנו מודעים לכך (ככל הנראה הסכמנו מבלי לשים לב בסימון תיבה בהרשמה). כמות הנתונים שנאספת היא לא רק משמעותית, אלא גם מפורטת ואישית ביותר. כל מהלך שאנו עושים, כל שיחה שאנו מנהלים וכל מיקום בו אנחנו מבקרים משאירים “שובל דיגיטלי” – שהוא כשלעצמו נותן לנו את האפשרות לצייר באמצעותו תמונה מקיפה של חיינו.
סוג כזה של נתונים ניתן לחלץ על מנת להפיק ממנו ערך רב – אך לא ניתן לעשות זאת ללא האישורים המתאימים, ותוך הקפדה על ביצוע חקירה חוקית. השימוש בטכנולוגיה במעקב אינו מוגבל לסוכנויות ממשלתיות ותאגידים גדולים – כיום, כל אחד יכול לעשות שימוש יעיל במידע אם הוא חושד שאדם קרוב אליו מסתיר משהו. ניתן לעשות זאת באמצעות מעקבים דיגיטליים כחלק מחקירה פרטית.
האם יש דברים שאסור לעשות במהלך מעקב בדיגיטל?
ככל שהעולם שלנו הופך ליותר ויותר דיגיטלי. השימוש בכלי מעקב בחקירות רק נעשה רווח יותר. עם זאת, ישנן פרקטיקות מסוימות שיש להימנע מהן כדי לשמור על סטנדרטים אתיים וכבוד לפרטיות היחיד.
לדוגמה, התקנת מכשירי מעקב ו-GPS במכונית או בבית של מישהו ללא הסכמתו וללא כל חשד סביר מבוסס – נחשבת לפגיעה בפרטיות ועלולה להסב יותר נזק מתועלת. בנוסף, השימוש במכשירי האזנה צריך להיעשות אך ורק בהשתתפות חוקר בשיחה, או בהסכמת צד אחד שמסכים להקלטה. כמו כן, חשוב להיות מודעים לחוקים הנוגעים למצלמות נסתרות. במקרים מסוימים, הקלטת וידאו במקומות סודיים יכולה להיחשב כפגיעה בפרטיות. בסופו של דבר, חשוב שננקוט במשנה זהירות בכל מה שקשור למעקבים, הן מעקבים בעידן הדיגיטל והן מעקבים בשטח. חשוב להקפיד על החוקים ועל כבוד בין אדם לאדם בעת השימוש בכלי מעקב בחקירות דיגיטליות
קרדיט לתמונה Freepik