דף הבית » מי עוזב את הבית במקרה של גירושין?
תוכן שיווקי

מי עוזב את הבית במקרה של גירושין?

קרדיט תמונה FREEPIK

כחלק מהליך הגירושין ישנן מספר החלטות שנדרשים בני הזוג להחליט. ההחלטות נוגעות לילדים משותפים ,לדמי המזונות ,הסדרי ראיה והמשמורת הנגזרים מכך. וכן החלטות ביחס לרכוש המשותף וחלוקתו לרבות דירת המגורים המשותפת.

עזיבת הבית ומשמעותה

בדומה לכל החלטה אחרת המתקבלת בין בני הזוג כחלק מהליך הגירושין, מומלץ לקבל את ההחלטה ביחס לבן הזוג שיעזוב את בית המגורים המשותף בהסכמה תוך הדגשה כי עזיבת הבית על ידי אחד מבני הזוג לא מהווה הוכחה לוויתורו על זכויותיו בנכס, אלא עזיבה רק בשל חוסר היכולת לנהל משק בית משותף.

אך באם לא ניתן להגיע להכרעה משותפת בנושא זה, עולה השאלה אם יכול אחד מבני הזוג להכריח את האחר לעזוב? התשובה לשאלה זו משתנה ממקרה למקרה ותלויה בעיקר בשאלת הבעלות על הנכס.

עו”ד איתי בוזגלו מונה שלושה סוגי בעלות מרכזיים שעזיבת הדירה ביחס אליהן מנוהלת אחרת:

  1. דירה בבעלות משותפת- במצב דברים שבו הדירה נמצאת בבעלות משותפת של שני בני הזוג, לא קיימת אפשרות שבמסגרתה אחד מבני הזוג יכפה על האחר לעזוב את הדירה. ובאם לא יצליחו להגיע להכרעה משותפת בנושא, עליהם לפנות לערכאה משפטית שתכריע מי יישאר בדירה ומי יעזוב אותה.
  2. דירה שנרכשה על ידי אחד מהצדדים לפני החתונה- באם רכש אחד מבני הזוג את הדירה לפני החתונה היא לא נכללת בהלכת השיתוף. כלומר, הדירה מוגדרת כנכס אישי של בן הזוג שרכש אותה והיא לא תחולק באופן שוויוני בין שני הזוג עם יתר הרכוש המשותף. אולם ככל שבתקופת הקשר חיו בני הזוג בדירה וניהלו בה חיים משותפים, יהיה קשה לבן הזוג שרכש אותה להוכיח שלא היתה לו כוונת שיתוף בנכס ולפי רוב הוא יוגדר כנכס משותף.
  3. דירה בבעלות צד שלישי- אם הדירה היא בבעלות הורה או קרוב של אחד מבני הזוג, יכול הבעלים בפועל לדרוש מאחד מבני הזוג לעזוב את הדירה ובאם יסרב להגיש כנגדו תביעה לפינוי מושכר.

למידע מקיף בנושא הליכי גירושין – https://www.lowforum.co.il/

הקשר בין מזונות האישה לעזיבת הבית

  • כאשר הבעל עוזב את הבית- כאמור, עזיבת הבית לא פוגעת בזכויות הנכס שעומדות לבן הזוג בטרם עזיבתו. אך לעזיבה ישנה השפעה כלכלית אחרת בכל הנוגע לתשלום מזונות אישה. לפי דין תורה, כל עוד בני הזוג נשואים על הבעל מוטלת החובה לדאוג לכל צרכיה של אשתו, לרבות מזונותיה. לכן כאשר הבעל עוזב את הבית זכאית האישה להגיש נגד הבעל תביעה למזונות בשל חובתו לכלכל אותה עד שתקבל ממנו את הגט.
  • כאשר האישה עוזבת את הבית- הדבר תלוי בסיבת העזיבה. אם עזבה מסיבה מוצדקת כמו למשל אלימות שננקטה כלפיה- תקבל תשלום מזונות עד קבלת הגט. אך אם עזבה מסיבה שאינה מוצדקת לא תקבל תשלום עבור מזונותיה.