קידום אתרים בגוגל זה ללא ספק אחד התחומים הכי אפורים וחסרי השקיפות שיש בעולם הדיגיטל. אנחנו יודעים שיש עשרות גורמי דירוג בגוגל, אנחנו מבינים פחות או יותר איך המנוע עובד – אבל כל פעם שיש איזה עדכון, כל הקלפים מתערבבים ואנחנו שוב מבינים שבכל הקשור לגוגל, רב הנסתר על הגלוי.
אז למה גוגל משגעים אותנו ומה הם רוצים בעצם?
לגוגל כחברה מסחרית עם בעלי מניות, יש אינטרס למקסם רווחים. זה ברור. המוצר העיקרי של גוגל הוא כמובן החיפוש, באמצעותו היא מרוויחה את רוב הכסף. לגוגל יש אינטרס שתפרסמו במנוע החיפוש שלהם, אך כמובן שגם התוצאות האורגניות חשובות – הרי מן הסתם רוב הטראפיק בגוגל הולך לתוצאות האורגניות. לכן קידום אתרים זהו ערוץ שיווקי סופר חשוב שהרבה בעלי אתרים מוותרים עליו מראש. אפשר להסתכל על גוגל כממליץ – אם הוא יפנה אותך לאתר גרוע וזה יקרה פעם אחר פעם, בסופו של דבר אתה תתבאס על גוגל ותחשוב לעצמך “איזה מנוע חיפוש מעפן” ואז אולי אפילו תשקול לעבור ליאהו או בינג. לכן, ברור שיש לגוגל אינטרס להציג תוצאות כמה שיותר רלוונטיות במנוע החיפוש שלהם – ושם הם עובדים קשה מאד והעבודה היא אינסופית. כמובן שגוגל גם צריכים להיות הוגנים ולקדם תוצאות שמשקפות את המציאות, למרות שלפעמים זה נוגד את האינטרסים המסחריים שלהם. אם נניח גוגל יפסיקו להציג תוצאות מאמזון או מפייסבוק – יש כאן בעיה רציני של אמינות. לכן, גוגל צריכים להיות גם רלוונטיים מאד וגם להציג את המציאות כפי שהיא. דוגמא נוספת – פעם סרגיי ברין, אחד ממיסדי גוגל והחצי השני של לארי פייג’ (שניהם יהודים, אגב), נשאל על ידי יאיר לפיד (כן, כן) למה שמחפשים “jew” בגוגל מקבלים תוצאות של אתרים אנטישמיים. השאלה הזאת הופנתה לברין כיהודי בעיקר. התשובה שלו הייתה שהתוצאות בגוגל צריכות לשקף את המציאות וכן, לצערנו לא חסרה אנטישמיות בעולם – ואם זאת המציאות אז זה מה שצריך להיות מוצג בחיפוש. אם נתרגם את זה במונחים קצת יותר רלוונטיים לתחום שלנו זה אומר שיש אתרים עם אג’נדה אנטישמית שהם מאד פופולאריים בגוגל ולכן מופיעים בתוצאות הראשונות. ודוגמא אחרונה לקינוח – כולנו מכירים את ההשלמה האוטומטית של גוגל. אז גם ההצעות שנגזרות משם – זה לא המצאה של גוגל מן הסתם, אלא השתקפות של חיפושים פופולאריים באותו תחום.
המלחמה בספאם
ספאמרים תמיד היו ותמיד יהיו. המטרה של גוגל היא להילחם בספאמרים על ידי שכלול האלגוריתם שלהם מפעם לפעם. לשם כך נוצרו אלגוריתמים שמתרכזים בדברים שונים, כמו “פנדה” שנלחם בעיקר בכל מה שקשור לתוכן ו”פינגווין” שנלחם בפרקטיקות של בניית קישורים מאתרים פחות איכותיים. הבעיה עם המלחמה הזאת, שלא מעט פעמים גם אתרים תמימים נפגעים. צריך לזכור שגוגל זה מכונה, רוב הדירוגים שאנו רואים מדי יום מחושבים באופן אוטומטי ולכן התוצאות אף פעם לא יהיו מושלמות. אף פעם. יחד עם זאת, אין ספק שהמנוע של גוגל מאד משוכלל ומשתפר עם הזמן.
הגישה שלי לכל הדבר הזה
צריך להפנים שתמיד יהיו שינויים בגוגל וצריך לנטוש את החשיבה של קידום ביטויים ספציפיים שכל כך הרבה אנשים נלחמים עליהם בשביל לקבל פיסה קטנה מהנתח – כמו חבורת לביאות שנלחמות על פגר. כתבתי בעבר על קידום סמכות ומי שרוצה להעמיק בנושא הזה אני מאד ממליץ לקרוא אותו. אז מה כן צריך לעשות? לחשוב אחרת, לחשוב על הקהל שלך, לייצר תוכן איכותי, לרענן את האתר עם תוכן כל הזמן. ברגע שתהיה רלוונטי לקהל שלך הכניסות כבר יגיעו, ויגיעו גם בלי SEO אגרסיבי – בעזרת לונגטיילים וכמה שיותר מהם. קבלו נתון מדהים: גוגל מקבל 500 מיליון חיפושים חדשים ביום! כלומר, 500 מיליון שאילתות שלא בוצעו מעולם בגוגל, שזה 15% מסך החיפושים היומי בגוגל. הנתונים נלקחו מחודש מאי 2013 ואני בטוח שהיום זה כבר הרבה יותר מזה. מה זה אומר? זה אומר שכלי מילות המפתח מציג לכם אחוז מאד מאד קטן מסך החיפושים שיש בגוגל. פעם אחר פעם אני רואה ב webmaster tools ביטויים שבאמצעותם גולשים נחשפים לאתר שלי, במספרים של עשרות ומאות בחודש – למרות שכלי מילות המפתח מראה עליהם 0 חיפושים – למה? כי כנראה לוקח לנתונים שם זמן להתעדכן או שלגוגל אין אינטרס להציג לנו את כל המידע (למרות שמידע הזה קיים במקום אחר).
כמה הערות לסיום
- ברור לי שמה שנכתב כאן לא מתאים לכל פרויקט ולכל לקוח. יש לקוחות שכל מה שמעניין אותם זה המיקום שלהם בגוגל – לא מכירות, לא פניות, לא טראפיק, הם רוצים לשלוט בגוגל!
- יש תחומים בהם עולם התוכן צר ונאלצים להתמקד בכמה ביטויים ספציפיים על מנת להביא תוצאות
- פרויקטים קלאסיים לקידום רוחבי והתבססות על לונגטיילים וביטויים חדשים – אתרי מסחר, פורטלי תוכן, וכל אתר עם כמות דפים עצומה המבוססת על הרבה מוצרים, שירותים או מאמרים.
המאמר נכתב על ידי דניאל זריהן , מקדם אתרים ועוסק בשיווק באינטרנט מאז 2009.