בתקופה הנוכחית ארגונים צוברים ומייצרים מידע עצום, הזורם אליהם ממקורות חיצוניים ופנימיים. כמובן שלמידע הזה יכול להיות ערך רב בהבנת השוק, ההזדמנויות והאפשרויות, נקודות הכוח והתורפה, וקבלת החלטות ליישום צעדים אופרטיביים חכמים. עם זאת, אין פשוט להפוך את המידע לברור, מסודר ונגיש לעיניהם של מקבלי ההחלטות בארגון.
למעשה, ברוב הארגונים המקומיים בימינו עדיין לא מבינים כיצד לעשות שימוש אופטימאלי במידע המתאסף מדי יום, והאמת היא שגם לא יודעים כיצד אוספים את המידע, מעבדים ומסננים אותה בצורה אפקטיבית. מכאן קצרה הדרך דווקא לבלבול ולאיבוד הדרך, במקום שהמידע יהפוך למשאב יקר ערך בו משתמש הארגון.
על כן, בשורות הבאות יובא הסבר לגבי bi – מה זה בכלל ומה כוללים השירותים שמספקות חברות המתמחות בתחום.
חברות BI ופועלן
את הפתרון לסוגיה שלעיל מעניקות חברות המתמחות במתן שירותי BI, היודעות כיצד לבנות לארגונים מערכי דאטה שלמים, ולשדרג מערכים קיימים שרוצים להגיע לניצול טוב יותר שלהם. אין ספק כי מערך דאטה יעיל בארגון יכול לתרום בהיבטים רבים, למשל לחיסכון בזמן עבודה, להגדלת המכירות, לשיפור שביעות הרצון של הלקוחות, להפחחת תקורות ועוד. ארגונים המבינים זאת מנסים לעיתים להקים את מערך הדאטה שלהם על בסיס העובדים הקיימים, אך עד מהרה מתברר שאין זה פשוט מכיוון שהתחום יחסית חדש, מאוד מורכב, משתנה באופן תדיר עם כלים ופיתוחים, ולכן במרבית המקרים הפתרון יהיה במיקור חוץ על ידי חברה שמייעצת, מתכננת, מלווה, מיישמת ומטמיעה את המערך.
התהליך מתחיל באפיון מעמיק של צרכי ודרישות הארגון ברמת דרכי השימוש המועדפות במידע על סוגיו השונים. לדוגמא, לוקחים בחשבון את צרכי הדיווח, התחקיר והניתוח, את מדדי הביצוע, את השאלות העסקיות הזקוקות למענה, וכדומה. בהמשך החברה מפתחת פתרון קונספטואלי הכולל תכנון ארכיטקטוני של הפתרונות, כלים טכנולוגיים עדכניים ומתאימים, ואפיון של מודל לוגי לנתונים. בתוך כך שמים דגש מיוחד על החוקים העסקיים של עולם התוכן, על ניתוח הנתונים, ועל מחקר הנתונים לעומת המקורות שלהם.
כעת נוצרת תוכנית עבודה המחולקת למספר שלבים, ובהמשך מאפיינים בצורה מפורטת את מודל הנתונים והמדדים שנבחרו, את הנגשת המידע כמו במסכי דש בורד, את האפיון הטכני ואת האופן שבו המידע יעבור בין המרכיבים השונים. כעת מפתחים את כוורת המידע ואינטגרציה של נתונים מהמקורות השונים, בונים את הדשבורדים ואת השכבות הסמנטיות, וכמובן אפליקציה ייעודית לארגון. בכל השלבים הללו ישנה הצגה של מוצרי ביניים שעליהם הארגון מספק משוב ומבוצעות במידת הצורך התאמות.