אין ספק שעולם הבנקאות משתנה בשנים האחרונות, ובמידה רבה השינויים לטובת הצרכנים. בד בבד עם ההתפתחות המהירה של הטכנולוגיה, והמעבר של תחומים רבים לדיגיטל, גם הבנקים מציעים ללקוחותיהם אתרים ואפליקציות שימושיים במיוחד. כבר כיום, אתם יכולים לבצע פתיחת חשבון בנק בקליק, להעביר כספים ללא מאמץ, לקחת הלוואה מהספה בסלון, לצפות בכל הנתונים הפיננסיים שלכם ועוד. מה עוד צפוי בתחום של בנקאות דיגיטלית? כדי להבין מה טומן בחובו העתיד, בואו נסקור את הטרנדים החמים ביותר.
היעלמות של סניפים פיזיים
הרלוונטיות של סניפי בנק פיזיים דועכת כבר זמן רב, ומשבר הקורונה האיץ את התהליך הזה. הצרכנים עוברים לשירותי בנקאות באמצעות מחשבים, טלפונים ניידים ומכשירים אחרים. סביר להניח שבנקים פיזיים לא ייעלמו לחלוטין בעשור הקרוב, אך אלה שנותרו יצטרכו לבצע שינויים ולהמציא את עצמכם מחדש, כדי לשרת צורכי נישה, בניגוד לשירותים פיננסיים כלליים, שזמינים יותר ויותר באינטרנט.
תשלומים ללא כרטיס
גם כרטיסי אשראי הולכים ונעלמים. אמנם מספר הכרטיסים רק עולה מדי שנה ברחבי העולם, אבל השימוש בהם השתנה, ועבר גם הוא למכשירים חכמים. לא רק שעסקאות באמצעות ארנקים דיגיטליים נוחות ויעילות יותר לצרכנים, הן גם מספקות שלל יתרונות משמעותיים לעסקים, לממשלות וכלכלות בכלל. לפני מאה שנה, זה היה כמעט בלתי אפשרי לשכנע אנשים שעסקאות יושלמו באמצעות כרטיס פלסטיק קטן. כיום, אתם עלולים להיתקל בקושי דומה לשכנע אנשים מסוימים שגם הכרטיסים עומדים להיעלם. המגמה הזו חזקה בעיקר באסיה, שם למעלה מ-50% מהעסקאות מתבצעות עם ארנקים דיגיטליים. גם בשאר העולם כבר מתחילים להבין, ואין ספק שבסופו של דבר כולם יתרגלו להשאיר את הכרטיסים בבית.
התאמה אישית לצרכנים
ביג דאטה וניתוח נתונים באמצעות בינה מלאכותית, עוזרים לבנקים לשנות את אופן התייחסותם ללקוחות. במקום שירות כללי ומנוקר שהיה נהוג בעבר, כיום בנקים משתדלים להתייחס לכל לקוח כאילו הוא נמצא בראש סדר העדיפויות שלהם. הם מציעים הלוואות מיידיות ומוצרים פיננסיים אחרים בהתאם למצבכם, מספקים שירותי חיסכון ומעקב אחר הוצאות, מעניקים המלצות המבוססות על גורמים כמו מיקום בזמן אמת ועוד. בעתיד הקרוב והרחוק, פרסונליזציה צפויה להוות גורם מרכזי בשיקולי השיווק והשירות של הבנקים.
ניתוח סיכונים חכם
אין ספק שצרכנים ימשיכו להסתמך על קבלת אשראי, אך האופן שבו מוסדות פיננסיים מקבלים החלטות באשר להעניק אשראי עומד להשתנות. בנקים וגופי אשראי אחרים, יוכלו לבצע הערכת סיכונים חכמה ומושכלת יותר, ולקבל החלטות יותר נבנות בעזרת בינה מלאכותית. כמות הנתונים הזמינים לבנקים רק הולכת וגדלה, והם ישתמשו במידע יותר ויותר כדי לגלות שיטות טובות יותר לקבלת החלטות.
תחרות מול חברות פינטק
לצד התחרות של הבנקים מול חברות האשראי, בהיבטים מסוימים, העידן הטכנולוגי מעמיד בפניהם תחרות נוספת: חברות פינטק. הדוגמה הטובה ביותר היא פיי פאל, שלמרות ויכוח מתמשך בין מחוקקים, רגולטורים ומנהלים, לא נחשבת כבנק. חברות מהסוג הזה, ומחפשות עוד ועוד דרכים לשרת את הצרכים הפיננסיים של הלקוחות, כמו שעושים בנקים מסורתיים כיום. גם בתחום הזה אסיה מובילה: חברות מסין ומאינדונזיה כבר הצליחו להשפיע בצורה משמעותית על התחום הפיננסי בארצות שלהן.
מזה אומר עבור הצרכנים?
עוד תחרות על ליבכם אף פעם לא מזיקה, אבל קשה להעריך כיום מה יהיה מקומן של חברות פינטק בעתיד הבנקאות. אין ספק שהמומחיות שלהן במציאת פתרונות דיגיטליים וחכמים, עשויה לסייע להן לצבור פופולריות בשנים הקרובות. כמו כן, אנחנו עדיין לא יודעים כיצד יגיבו רגולטורים ברחבי העולם למגמה הזו. ככל שטכנולוגיות חדשות נכנסות לפעולה, וענקיות טכנולוגיה כמו גוגל ואפל מצליחות להשפיע על תעשייה הפיננסית, קובעי המדיניות יצטרכו לזהות איומים ולטפל בסיכונים באופן מקיף. בניגוד למערכות הפיקוח הלאומיות ברובן כיום, ייתכן שתהיה צורך בגישה גלובלית כדי להבטיח יציבות.
לסיכום
העתיד של הבנקאות הדיגיטלית נראה מזהיר, אבל קצב החדשנות חסר התקדים והשינויים בציפיות הצרכנים דורשים חשיבה קדימה. בשנים הבאות, חדשנות תהיה תנאי ברור להצלחה של בנקים וגופים פיננסיים, והגורם שיוכל להצעיד אותם קדימה. אלה שיצליחו לנצל באופן מרבי את שני הכוחות החזקים ביותר – הון אנושי וטכנולוגיה- הם אלה שיובילו את הזמנים המאתגרים והמשתנים שעומדים בפני עולם הבנקאות.