בכל ארגון מכל תחום פעילות וסדר גודל נצברים נתונים רבים, שגודלם תלוי כמובן היקף ובטיב הפעילות. למעשה, הנתונים הולכים ומצטברים ויכולים להוות משאב חשוב לארגון, אם כי במרבית המקרים הם אינם מנוצלים כראוי. אחד הפתרונות לסוגיה זו היא בניית מחסן נתונים, Data Warehouse – DWH שיכול להקנות יתרונות משמעותיים. יחד עם זאת, מדובר בתהליך המצריך מספר שינויים וכרוך גם בעלויות, ולא כולם באמת צריכים את המחסן. מכאן עולה השאלה, למי מתאימה בניית מחסן נתונים ומה היא יכולה לתת?
אז למי כדאי
קודם כל, לשאלה הזו אין תשובה אחת יחידה. אם תשאלו בארגונים הלוקחים ברצינות את הטיפול במידע שלהם, תגלו שהשאלה לגבי הקמת מחסן נתונים עולה לא פעם, אך לא תמיד מתקבלת תשובה חיובית. למעשה, כדי לענות יש להתייחס לשורה של פרמטרים, כגון רמות וסוג מקורות המידע, עניינים של אינטראקציה עם מערכות קיימות ועתידיות, לוגיקה ועוד. עקב המורכבות, אין זה נדיר שארגונים בוחרים להסתפק באפליקציית אינטליגנציה עסקית המקבלת את הנתונים בצורה ישירה ממקורות המידע, ומבחינתם מדובר בצעד נכון. יחד עם זאת, ככל שמדובר בארגון יותר גדול, או כזה שבו המאסה של הנתונים הינה גדולה, מקורות המידע רבים והלוגיקה מורכבת, כך גדלים התועלת וההיגיון שבבניית dwh.
מדוע כדאי לבנות מחסן נתונים
הבחירה בהקמת מחסן נתונים היא צעד מתבקש עבור ארגונים המבקשים לנצל בצורה אופטימאלית את המידע ולהשתמש בו נכון. בין היתר, אחד היתרונות הבולטים הוא שבמקום נתונים המדברים בשפות שונות ומייצגים אמיתות שונות, יצירת מחסן נתונים מעבירה אותם אל אותה השפה, אל אחידות ארגונית ומכאן הקטנת הטעויות ואי ההבנות בניתוחים ומסקנות. כמו כן, בארגונים גדולים אין זה נדיר שהנתונים והמסקנות מוצגים באופן מוטה, על מנת שישקפו טיעון או כיוון של גורם זה או אחר בארגון. ואולם, מחסן הנתונים מעביר את הארגון למודל שיש בו ייצוג אחיד ואובייקטיבי ללא הטיה.
יתר על כן, הארגון של המידע במחסן הנתונים הינו פשוט ומובן בהרבה לצורך ביצוע ניתוחים ותחקירים. בנוסף, הוא מאפשר לשפר את הביצועים גם כשמדובר בכמויות גדולות מאוד של מידע גולמי, וניתן להפעיל עליו כלים אנליטיים לביצוע חיזויים. לכך מצטרפת העובדה שהארגון פחות תלוי באפליקציות אינטליגנציה עסקית לסוגיהן, ולכן כאשר יוצאים לשוק פיתוחים וכלים חדשים הרבה יותר קל לאמץ אותם על חשבון הישנים.