פאנלים סולאריים דורשים תחזוקה מינימלית לאחר התקנתם, והם מיועדים לפעול למשך 25-30 שנים. עם זאת, כדי להשיג מהם תוצאות אופטימליות מבחינה רמת ייצור החשמל, חשוב לשמור על ניקיונם. אבק ולכלוך שמצטברים על פאנלים סולאריים, עלולים לגרום לאובדן אנרגיה משמעותי בכל שנה.
אז איך עליכם לטפל בהם ולהסיר מהם את הלכלוך? זה הזמן להכיר את השיטות היעילות ביותר עבור ניקוי פאנלים סולאריים ולהבין כיצד מזהים את העיתוי הנכון לנקות אותם.
רובוטיקה
יש חברות שמייצרות רובוטים אוטומטיים וחצי אוטומטיים, המיועדים במיוחד לניקוי פאנלים סולאריים. הם מוצבים ופועלים במקומות כגון חניונים, חממות וגגות, וניתן גם להתקין אותם בצורה קבועה על הגג, מה שמתאים בעיקר לסביבות מאובקות הדורשות ניקוי קבוע.
מברשות וספוגים ללא סבון
חברות תחזוקה גילו ששימוש במים נטולי יונים, עם מברשת מתגלגלת או מסוג אחר, מאפשר ניקוי פאנלים ללא שימוש בסבון, זה מצוין, כי סבון מותיר שאריות שעלולות למשוך לכלוך. ניתן גם להשתמש בחומרי סיכה, או בתערובת של חומץ מדולל ומי חמצן, על מנת לעזור למי להסיר את הלכלוך מבלי להותיר סימנים.
רטט ללא מים
מדענים מאוניברסיטה בסקוטלנד, גילו בעיצומו של פרויקט שמומן על ידי נאס”א דרכים, לגרום לפאנלים סולאריים לרטוט כדי לנער את האבק מעל פני השטח שלהם. הפתרון כרוך בחיבור מנוע לחלק האחורי של הפאנל.
ציפוי ננו-חלקיקים
מדענים הודים פיתחו ציפוי ייחודי, שנועד למנוע הצטברות של לכלוך בסביבות קשות. בהודו, יעילות הפאנלים מושפעת מהרמות הגבוהות של טמפרטורה, לחות וזיהום. הטכנולוגיה המבוססת על ננו-חלקיקים דוחי אבק, הציפוי לא פוגם ביעילות הפאנל ומקל על שטיפתו באמצעות מים בלבד.
עבודת ניקוי ידנית
רובוטים, רטט ללא מים או פתרונות ציפוי מיוחדים הם חדשניים ויעילים, אך הם לא נדרשים בכל מצב, ואתם בהחלט יכולים גם לנקות בעצמכם את הפאנלים שעל גג הבית שלכם. די לבצע את המשימה כראוי, תצטרכו להצטייד בכלים הנכונים. יש הרבה מברשות מיוחדות שמסתובבות תוך כדי צחצוח הפאנל, ואפשר להשתמש בתכשירי ניקוי בסיסיים (כמו אלה המשמשים לניקוי שמשות רכב).
נשמע לכם פשוט? אתם לא טועים, אבל בכל זאת מומלץ לא לבצע את הניקוי בעצמכם. יש חברות מקצועיות ומנוסות שמנקות מערכות סולאריות, והן יודעות לעשות את זה בצורה הכי טובה ומבלי לפגוע באיכות הפאנלים או באחריות היצרן.
איך המיקום משפיע על מצב הפאנלים הסולאריים?
מיקום הפאנלים משפיע גם על אופן הניקוי שנדרש, וגם על התדירות בה צריך לנקות אותם כדי שיישארו יעילים לאורך זמן. באופן כללי, כדאי לנקות פאנלים סולאריים לפחות פעם או פעמיים בשנה, אבל במקומות מסוימים, כדאי להגביר את התדירות.
בנוסף למיקום, הזווית שבה מותקנים פאנלים סולאריים משפיעה על התדירות בה צריך לנקות אותם. פאנלים המותקנים בזווית קהה יחסית, זקוקים לניקוי רב יותר מאשר פנלים שטוחים, בשל ההבדלים בהצטברות מי גשמים.
כמו כן, ככל שהמערכת גדולה יותר, ייצור החשמל נפגם יותר בשל לכלוך. לכן, אתרים סולאריים מסחריים גדולים דורשים ניקוי לעתים קרובות יותר מאשר מערכות מגורים.
כיצד יודעים מתי הגיע הזמן לנקות פאנלים סולאריים?
הרמז הכי ברור: יעילות המערכת הסולארית שלכם מתחילה לרדת. מעבר לזה, חשוב לדעת כי הזיהום בדרך כלל גבוה יותר במהלך החורף, כאשר אוויר קר לוכד מזהמים קרוב יותר לקרקע מאשר אוויר חם.
בהתחשב בכך שבקיץ הם נעשים חמים מדי למגע, האביב הוא הזמן הטוב ביותר בשנה לניקוי פאנלים סולאריים. כדאי לעשות את זה בבוקר או מוקדם בערב, כשהם קרירים יחסית.
ישנן חברות שעובדות על פתרונות מתקדמים לניטור מצב הפאנלים הסולאריים, כדי שבעתיד לא תצטרכו לנחש.