סכרת היא בעיה בריאותית נפוצה המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הבנת הגורמים ושיטות המניעה חיונית להפחתת ההשפעה שלה על חיינו. במילים אחרות: מה מוביל למחלה הזאת? האם מדובר על גורמים שלא נמצאים תחת השליטה שלנו, כמו גנטיקה? או שאולי מדובר על אורח החיים הפחות בריא שרובנו חיים? כל התשובות לשאלות האלה, ועוד רבות אחרות, במאמר שלפניכם.
מהי סכרת ואיזה סוגים של המחלה קיימים?
עוד לפני שננסה להבין האם אנחנו יכולים לשלוט על התפרצות המחלה או לא, צריך להכיר את הסוגים השונים של סכרת שנפוצים היום. מדובר על מחלה כרונית המאופיינת ברמות גבוהות של סוכר בדם, הנובעות מחוסר יכולת של הגוף לייצר או להשתמש באינסולין ביעילות. ישנם שני סוגים עיקריים של סוכרת:
- סוכרת מסוג 1: סוג זה מתרחש כאשר הלבלב אינו מייצר אינסולין. מי שסובל מסוג כזה של המחלה צריך לקבל לרוב זריקות אינסולין כדי לווסת את רמות הסוכר בדם שלהם.
- סוכרת מסוג 2: בסוג זה, הגוף אינו משתמש באינסולין כראוי, מה שמוביל לעמידות לאינסולין. עם הזמן, הלבלב עלול להיכשל בייצור מספיק אינסולין, מה שגורם לרמות הסוכר בדם לעלות.
אינסולין הוא הורמון שעוזר לווסת את רמת הסוכר בדם על ידי כך שהוא מאפשר לסוכר להיכנס לתאי הגוף לצורך ייצור אנרגיה. מכאן ברור מדוע מדובר על עניין חשוב ביותר ולכן ניתן להבין גם מדוע המחלה עלולה להיות קשה ומורכבת.
מה באמת גורם לסוכרת?
אין ספק שעם כל כך הרבה אנשים ברחבי העולם שחולים במחלה הזאת, נערכים הרבה מאוד מחקרים בתחום. המטרה שלהם, מעבר לשאלה כיצד להתמודד עם המחלה, היא גם להבין מהם באמת הגורמים לה. יש כיום תמימות דעים בנושא הזה, שכן המומחים טענים שיש מספר גורמים שתורמים להתפתחות הסוכרת, כמו למשל: כולל גורמים גנטיים, אורח חיים וגורמים סביבתיים. כשמדברים על הגורמים הגנטיים שמובילים למחלה כמו סכרת, מדברים על כך שהיסטוריה משפחתית של סוכרת מעלה את הסיכון לפתח את המחלה. גנים מסוימים עשויים גם להוות נטייה של אנשים לסוכרת מסוג 1 או מסוג 2. מבחינת אורח החיים, אנחנו רואים שיש השפעה משמעותית ביותר על התפתחות המחלה. למשל: תזונה לקויה, השמנת יתר וחוסר בפעילות גופנית עלולים לעודד את התפתחות המחלה. צריכת כמויות גדולות של סוכר לצד שומנים לא בריאים אלה הן רק חלק מהדוגמאות שעלולות להוביל למצב שבו אדם חולה בסכרת.
מה אפשר לעשות כדי להתמודד עם המחלה?
מעבר לכך שצריך להכיר את הגורמים שמובילים להתפתחות סכרת, חשוב כמובן גם להבין מה ניתן לעשות בנידון. יש לא מעט טיפולים שונים, כולל טיפולים תרופתיים. עם זאת, חשוב להבין שיש גם לא מעט הרגלים בחיים שאנחנו יכולים לשנות כדי לשמור על בריאותנו. למשל, פעילות גופנית, שתייה מרובה של מים ואכילה נכונה יכולים לעזור לנו לשמור על המצב תחת שליטה. כמו כן, מחקרים מראים ששינה יכולה להיות גם היא קשורה למחלה. לכן, אם כאשר אתם מתבוננים על אורח החיים שלכם אתם מבינים שהוא לא ממש בריא, כדאי שתעשו מספר שינויים. לגלות בגיל מאוחר יותר שאתם סובלים מסוכרת רק כי לא שמרתם על עצמכם זה חבל. לעומת זאת, להתחיל להיות בשליטה כבר מעכשיו, זה משהו שיכול לשנות את המצב שלכם בצורה משמעותית ביותר בעתיד. זה אומר שכדאי להתחיל לעשות פעילות גופנית, לאכול בצורה בריאה וגם להקפיד על שינה רוצה כל לילה.
קרדיט תמונה PEXELS