דף הבית » בינה עסקית – מהן המטרות העיקריות שלה לארגון
תוכן שיווקי

בינה עסקית – מהן המטרות העיקריות שלה לארגון

קרדיט תמונה: FREEPIK

כבר כמה שנים שבינה עסקית היא הדבר החם בעולם העסקי והארגוני, והשירותים מוצעים על ידי כמה חברות בישראל. יש להדגיש כי התחום דורש הבנה מעמיקה ולכן בדרך כלל נעשית פנייה לחברות חיצונית, שכן גיוס עובדים המתמחים בתחום או הכשרת עובדים מתוך הארגון, היא מהלך מורכב, ממושך ויקר. בשורות הבאות יוסבר מהי בעצם בינה עסקית ואילו מטרות היא מאפשרת לארגונים להשיג.

המטרות הבסיסיות של בינה עסקית

מערכות בינה עסקית המבוססות על מדע נתונים הן רבות ומגוונות, יכולות להתבסס על כלים מתקדמים רבים, ומטבע הדברים משתנות מארגון לארגון בהתאם לאופי פעילותו, היקף הפעילות, מבנה ההנהלה, הצרכים וכן הלאה. עם זאת, באופן כללי מאוד ניתן לומר כי מה שעושה חברת BI המפתחת את המערכת לארגון, הינו הקמת מערך המאפשר להפיק תובנות ומסקנות ממידע רב על פי הצרכים של המשתמש הבודד או של הארגון בכללותו. הדגש צריך להיות כמובן על מוצר סופי נוח וידידותי למשתמשים, לא פעם באמצעות דשבורדים ברורים ומעוצבים, וכך המנהל או בעל התפקיד מקבל לידיו ניתוחים, תחקירים ונתונים המאפשרים להגיע ביתר קלות לתובנות עסקיות ומכאן להחלטות ולצעדים ישימים בשטח.

כאמור, המערכות עצמן משתנות בין ארגונים, אך באופן כללי ניתן לומר כי משולבות בהן יכולות תבוניות של אנשים ביחד עם מחשוב מתקדם. מדובר במערכות הקולטות ואוספות מידע ונתונים שמגיעים מתקשורת פנים וחוץ ארגונית, כגון התנהלות של מחלקת משאבי האנוש מול העובדים, פעילות רלוונטית המתרחשת ברשת האינטרנט, התנהלות של מחלקת המכירות מול לקוחות, של מחלקת הרכש מול ספקים, של מכשור ורובוטיקה בתחנות של החברה, ועוד. על הנתונים שנאספים מתבצעים תהליכים שונים של עיבוד, סינון וניתוח מידע, על מנת לברור את המוץ מן התבן, כאשר לעיתים משתלבת בתהליך זה גם בינה מלאכותית, ובכל מקרה אלגוריתמים ייעודיים. בד בבד, המערכת מייצרת הצגה של הנתונים באופן ברור ומובן ככל הניתן, לרוב על דשבורד ניהולי שמציג טבלאות, גרפים ותרשימים, בהם מעיינים מקבלי ההחלטות. כמו כן, המערכת מאפשר לשאול שאילתות ספציפיות ולקבל מענה רלוונטי על הצג.

כיצד הדבר תורם לארגון

מערכת בינה עסקית עשויה לתרום לארגון באופן משמעותי ביותר, בהתאם לתחומים שבהם היא מיושמת. כך לדוגמא, ניתן להיעזר במערכת לצורך בניית תקציב ותוכניות בתחום השיווקי, ולשיפור המענה שניתן ללקוחות קיימים ולהגדלת המכירות ומעגל הלקוחות המצטרפים. כמו כן, ניתן ליישם את המערך על מנת לשפר את הדיוק והחיסכון בניהול המלאי, על מנת לשפר תהליכים תפעוליים ברצפות ייצור ובמכשור רובוטי ואלקטרוני הפועל ללא מגע יד אדם, על מנת לזהות דפוסים והזדמנויות בשווקים רלוונטיים, כגון אפשרויות להתרחבות, פריצה לשווקים, קניות ומכירות, ועוד.