דף הבית » אילו תובנות עסקיות ניתן להפיק מביג דאטה
תוכן שיווקי

אילו תובנות עסקיות ניתן להפיק מביג דאטה

freepik

מדי יום מיליוני תכנים עולים למרשתת, בין אם מדובר על קובצי טקסט ובין אם מדובר על סרטונים, אנשים משתפים יותר דעות, המלצות ותובנות ועסקים מנתבים את הנתונים הללו לתובנות עסקיות מרחיקות לכת הנוגעות להתייעלות עסקית, השגת יעדים ושיפור התקשורת עם הלקוח הסופי. מהו ביג דאטה? ואילו תובנות עסקיות ניתן להפיק באמצעות ביג דאטה? התשובות כאן בכתבה.

מהו ביג דאטה?

ביג דאטה הוא מונח המתאר מאגר נתונים רחב היקף שבו מרוכזים נתונים רבים ממקורות פנים ארגוניים כמו תיקיות, קובצים, תיבות מייל ומערכות מידע פנים ונתונים ממקורות חוץ ארגוניים כמו פורטלים, אתרי חדשות, רשתות חברתיות, פורומים, מסעות פרסום ועוד. מאגר המידע הרחב מתממשק אל מערכת הבינה העסקית הארגונית באמצעות אלגוריתם ובאמצעות מנוע רב עוצמה, אשר ממיין, מנתח ומעבד את הנתונים ומציג אותם במערכת ה-BI בהתאמה להקשרם העסקי. למעשה ה”ביג דאטה” משמש כ”חוט המקשר” בין אינספור נתונים שמנותבים לארגון לבין מערכת ה-BI באמצעותו ניתן להפיק תועלת מהמידע הרב הזורם אל הארגון, לבנות דוחות, לבצע חקירת דאטה ולהגיע לתובנות עסקיות מביג דאטה, אשר מקדמות את מטרות הארגון.

אילו תובנות עסקיות ניתן להפיק באמצעות ביג דאטה?

ביג דאטה מאפשר למנהלי הארגונים לזהות מגמות רווחות בשוק כמו שינויים בהעדפות הלקוחות, התפתחות של שווקים חדשים וזיהוי של מאפיינים גאו-פוליטיים המשפיעים על העדפות הצרכניים. לדוגמה: השיח על משבר האקלים העלה את המודעות לצריכה חכמה ולייצור מופחת של פסולת ואף הביא למגמה בה מותגים גדולים כמו “ליוויס” ו”גוצ’י” פתחו חנויות יד שניה של דגמי עבר המוצעים במחיר נמוך יותר ביחס למוצר חדש. חברות מתחרות עשויות לפרש את צעדיהם של שניים מהמתחרים הגדולים בשוק כהתחלה של עידן חדש אשר יצריך מהם לבצע שינויים בתמהיל המוצרים ללקוח הסופי.

תובנות אלו מתקבלות בזכות ביג דאטה, אשר מרכז נתונים מאינספור גולשים, תגובות, לייקים, כתבות, ומאפשר את ניתוח השיח סביב הנושא – ארגון שמזהה כי ערכים של קיימות ושמירה על העולם נוגעים ללקוחותיו ייעזר בדאטה כדי ליצור מנגנון זהה משלו וימצב את עצמו כחדשני (גם אם המהלך במקרה זה הוא “לחדש פריט ישן”).

ביג דאטה כאמצעי להתייעלות ארגונית

ביג דאטה אומנם רווח כיום גם בעסקים קטנים, אבל תחילה הוא היה ועודנו נחלתם של העסקים הגדולים. (עסקים הפעילים בשוק העולמי ומחזיקים באלפי אם לא עשרות אלפי סניפים). דוגמה לכך היא רשת בתי הקפה “סטארבאקס” אשר נעזרת בביג דאטה לצורך ניתוח שוק ויצירת תנאים מיטביים בפתיחת סניף חדש. הרשת מחליטה היכן למקם את הסניפים שלה, לעצב אותם, אילו מוצרים לשווק ללקוחות ואף אילו עובדים להעסיק בסניף באמצעות נתונים מגוונים הכוללים מיפוי דמוגרפי, גאוגרפי, תוכניות מתאר עירוניות, חנויות שכנות, מתחרים בקרבת מקום ומאפייני שימוש במרחב הציבורי. בזכות ראיית ה”מאקרו” שמתאפשרת באמצעות הביג דאטה, היא יכולה לנהל “סניפים” ברמת “המיקרו” ו”לחזות” מבעוד מועד את צורכי הלקוחות.

לסיכומו של עניין, ביג דאטה מסייע לחברות בכל סדר גודל להישאר רווחיות ולצלוח גם תחרות עולמית משוכללת. ארגונים המבצעים שימוש בביג דאטה ממנפים את המידע הזמין ממילא לצורכיהם העסקיים ומצליחים “לחזות” מגמות עתידיות ולהתאים את עצמם להרגלי הצריכה המשתנים בקצב מהיר. יש להדגיש כי ביג דאטה רווח יותר ויותר גם בעסקים בסדר גודל בינוני וקטן, אשר יכולים להטמיע מערכת בינה מלאכותית שצומחת יחד איתם ולמנף את העשייה השוטפת.