דף הבית » ערך או צמיחה : אסטרטגיות השקעה ששווה להכיר
תוכן שיווקי

ערך או צמיחה : אסטרטגיות השקעה ששווה להכיר

קרדיט: Shutterstock

הכירו שתי אסטרטגיות השקעה מרכזיות בשוק ההון: השקעות ערך שמתמקדות בניסיון להבין את ערך המניה מול השקעות צמיחה שנועדו לגדול יחד עם חברה שצומחת במהירות

כשאנחנו מחזיקים בקרן פנסיה, בקרן השתלמות, בקופת גמל וכדומה – אנחנו למעשה בעלים של תיק ניירות ערך, המנוהל על ידי אנשי מקצוע. כך גם בתיק השקעות מנוהל. מטרתם של מנהלי ההשקעות היא הנבת תשואה מקסימלית למשקיעים-חוסכים, בהתאם למסלול שאותו הם בחרו. אבל על מה בעצם מתבסס ניהול תיקי השקעות מקצועי? עבור מה אנחנו משלמים דמי ניהול?

מנהלי ההשקעות מוציאים אל הפועל אסטרטגיית השקעה. הם בוחרים בין הדרכים השונות שבהן ניתן ליצור תמהיל השקעות מגוון בקרן או בקופה. כך למשל, הם יכולים לבחור בין מניות לאג”ח, בין מניות ישראל למניות בחו”ל, בין אג”ח ממשלתיות לבין אג”ח קונצרניות וכן הלאה.

אחד ההיבטים של ניהול תיקי השקעות נוגע להבדלים שבשיקולי רכישה ומכירה של מניות – כמו  ההפרדה בין “מניות ערך” לבין “מניות צמיחה” שקשורה להסתכלות של מנהל ההשקעות או המשקיע על השוק, ניתוח חברות ורצון להבין לעומק את מהות הפעילות של כל חברה נסחרת. מה ההבדל בין שני סוגי ההשקעה? בואו נבין.

השקעות ערך

השקעות ערך הן השקעות שמבוססות על ניתוח מעמיק של פעילות החברות, וניסיון לחלץ מתוך כלל המידע את ערכן “האמיתי” של המניות הנסחרות. מנהל ההשקעות שנוקט בגישה זו ירד לעומקם של דו”חות פיננסיים, יבצע חישובים מורכבים של נכסים מול התחייבויות כספיות בספרי החברה, יכיר מחקרי שוק בתחום הפעילות שלה וכך הלאה. המטרה היא להבין את הפוטנציאל (או היעדרו) של המניה, ולהתקרב ככל הניתן לערך הפנימי שלה – הערך הגלום בפעילות שעדיין לא תומחר על ידי השוק. אם עקב ההעמקה הזו המנהל קובע שהמניה מתומחרת בחסר, המשמעות היא שערכה האמיתי עדיין לא מוצה מבחינת מחיר המניה, ולכן כדאי להוסיף אותה לתיק. כך מצפה המנהל לייצר תשואה עודפת על השוק – הוא צופה שלאורך זמן מחיר המניה במסחר יגיע למחיר שהוא העריך שהיא שווה, ובעלי הכספים שאותם הוא מנהל ייהנו מהעלייה.

מאפיינים עיקריים של מניות ערך: מוערכות בחסר; מכפילי רווח נמוכים; דיווידנדים גבוהים; ומגלמות סיכון לפיו הן לא יעלו כפי שציפה מנהל ההשקעות.

למי זה מתאים? השקעות ערך מתאימות למשקיעים שרוצים להעמיק, ללמוד על תעשיות ושווקים ספציפיים ולהיות הכי קרוב לבטוחים בהחלטה שהם עושים. מדובר בדרך כלל על משקיעים שמרנים יותר, שמוכנים להשקיע משאבים רבים, ולהמתין זמן ארוך יותר, עד שהם ייראו את התשואה מההשקעה.

השקעות צמיחה

מניות צמיחה הן חיה אחרת. אלו הן מניות של חברות שגדלות באופן מהיר – בהכנסות, בשוקי הפעילות וכו’ – ביחס לשוק המקומי, או למגזר שבו הן פעילות. לדוגמה, יש הרבה חברות שמפתחות פתרונות אבטחת מידע – הרעיון מאחורי אסטרטגיית צמיחה היא לזהות את זאת שעושה זאת מהר יותר ובגדול יותר מהיתר. אם המוצר חדשני, “משבש” שוק, או אם החברה חודרת לשווקים מעבר לים שחברות אחרות לא הגיעו אליהם, או שהיא גייסה מנכ”ל עם רקורד של צמיחה מואצת – מנהל השקעות שמתמקד במניות צמיחה ישקול לרכוש את מניותיה.

הרצון הוא “לרכוב” על גל הצמיחה המהירה של החברה, וליהנות מהתשואות. עקב האכילס של השקעה מסוג זה הוא שאם מנהל השקעות או משקיע מזהים את הצמיחה החריגה, קרוב לוודאי שרבים בשוק גם זיהו את אותה צמיחה, והמניה מתייקרת. כשרוצים לזהות את אותן חברות צומחות לפני כולם, צריך גם במקרה זה לבצע מחקר שוק מעמיק – המתמקד בחברות שהן כרגע אלמוניות עבור רוב המשקיעים.

מאפיינים עיקריים של מניות צמיחה: מוערכות ביתר; מכפילי רווח מעל הממוצע; דיווידנדים נמוכים או בלי דיווידנדים כלל; ומגלמות סיכון של תנודתיות גבוהה יחסית במחיר המניה. 

למי זה מתאים? השקעות צמיחה מתאימות למשקיעים שאינם חוששים לקחת סיכונים, ולצאת “להרפתקה” עם מניות שהן היום כוכבות של שוק ההון, אך ייתכן שמחר כבר לא יהיו.   

עם זאת, ניתן לומר שאם עד לפני שנה מניות צמיחה היו הדבר החם בשוקי ההון, הרי שלקראת סוף 2022 נראה כי אנחנו נמצאים בשוק אחר . כיום מעטות החברות שצומחות בקצב גבוה המצדיק סיכון, וריביות גבוהות בעולם מייקרות את מחיר הכסף שקרנות ההון יכולות להזרים לחברות צומחות.

כך או אחרת, נראה כי ביצועי עבר של תיקי השקעות שנקטו אחת מהאסטרטגיות הללו לא יכולים להעיד על ביצועי העתיד. את ההחלטה על אסטרטגיית ההשקעה בקרן, בקופה או בתיק המנוהל שלכם כדאי שתשאירו למנהל ההשקעות.

*אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח.