מעבר ליתרונות של נוחות וטכנולוגיה, מערכות בית חכם יכולות לחסוך הרבה מאוד כסף למשפחה הממוצעת. מדריך זה מציג חמישה שלבים פשוטים, שיאפשרו לכם לשדרג את הבית בפשטות ומבלי לקרוע את הכיס
אורן הדר
מוצרי בית חכם מטפטפים לשוק הישראלי יותר מעשור, ולאחרונה הפכו למבול: היכולת להגדיר למכשירי חשמל בבית איך ומתי לפעול, מספקת ערך עצום של נוחות ובטיחות. ואולם, השנה זוהה זינוק חריג באימוץ מוצרים שכאלה מסיבות אחרות: יוקר המחיה אילץ את הצרכן הישראלי למצוא דרכים חדשות לחיסכון. בתים חכמים מאפשרים זאת – מחיתוך בעלויות חשמל ועד לצמצום עלויות ביטוח דירה, ביטוח תכולה ותשלומים אחרים. מבחינת הביטוח חשוב להכיר כי קיום מערכת בית חכם מעיד על בית בסטנדרט בניה גבוה, דבר היכול להעלות את תעריף מחיר הביטוח השנתי. מצד שני, קיום מערכת שכזו מקלה מבחינת חיתום כאמצעי שמגן על הבית טוב יותר מפני גניבות, ולכן היא מאפשרת לחברת הביטוח להקל על המבוטח בכל הקשור לדרישות מיגון.
אז איך הופכים בית “טיפש” לחכם?
שלב ראשון: להבין את הצרכים שלכם
מה שהופך את הבית לחכם הוא שילוב בין מפסקים שמחברים מוצרי חשמל לאינטרנט, מכשירים שכוללים חיבור בעצמם, ותוכנות בקרה שקובעות לכל אלה איך ומתי לעבוד. לפניכם דוגמאות לרכיבים עיקריים שנהוג לחבר לתשתיות חכמות או מפסקים חכמים.
אורות. תאורה ביתית היא מצרכני החשמל הגדולים ביותר בעבור כל משפחה. חיבור התאורה למתגים חכמים יאפשר להגדיר הפעלה אוטומטית כשמתחיל להחשיך, כיבוי אוטומטי כשיוצאים מהחדר, ולתזמן הפעלות. למשל, לקבוע שכל האורות ייפתחו ויקבלו אתכם כשאתם נכנסים הביתה בלילה, ואז יישארו דולקים רק כשאתם בחדר.
מזגן. מתג חכם יאפשר לכם להגדיר למזגן מתי להתחיל לעבוד ובאיזו טמפרטורה להפסיק. כך ניתן להבטיח שהבית יהיה הכי נעים עבורכם בכל רגע, וימנע מצב בו המזגן ממשיך לפעול גם כשאתם לא נמצאים.
תריסים. יותר ויותר דירות מקבלות תריסים חשמליים, וחיבור שלהם לבקר מקוון יאפשר לפתוח ולסגור אותם בהתאם לתאורה בחוץ ולשעה ביום. למשל, להגדיר פתיחה בבוקר בתור השכמה.
דלת כניסה. מערכות כמו Ring מבית אמזון יכולות להציג לכם בזמן אמת מי מגיע באמצעות מצלמה וחיישנים נוספים. כך תראו בדיוק מתי באים שליחים, איזה שכן לוקח לכם את העיתון ומתי הילדים יצאו או חזרו. בנוסף, מערכות שכאלה נוטות להרתיע גנבים שמנסים להיכנס מהדלת.
דוד המים. חיבור של הדוד לרשת יחסוך כסף בחורף, ויאפשר להדליק אותו בסמוך לשעות המקלחת שלכם ולזמן קבוע – לעיתים קרובות נותנים לדוד לפעול שעה, כשחצי שעה תספיק.
אזעקה ומערכות אבטחה. חיבור של רכיבים אלו לרשת יעביר לכם דיווח מיידי על כל ניסיון פריצה או פגיעה ברכוש – מה שיאפשר קריאה מהירה למשטרה. ולא רק: מערכות שכאלה עשויות להקל על דרישות חברות ביטוח בכל הנוגע למיגון הבית כשתבואו לרכוש ביטוח דירה. דבר שחשוב לקחת בחשבון כשעורכים השוואת ביטוח דירה.

שלב שני: בחירת מוצרים
שוק המתגים החכמים, מצלמות האבטחה החכמות, הנורות ושאר המוצרים כולל אלפי שמות ומותגים – רובם נידחים למדי. ישנם שלושה דברים שקריטי לבדוק כשבוחרים מוצרי בית חכם.
הראשון הוא תאימות בין המוצר ובין תוכנת הבקרה הביתית שלכם. מוצר בגרסה ייעודית למערכת אפל לא ידע לעבוד עם מערכת של גוגל, או אמזון למשל. השני הוא תאימות לבית עצמו; הרי אין ערך בנורה חכמה שלא מתאימה למנורה שלכם.
והשלישי הוא טיב המוצר: רכיבים פשוטים ובסיסיים כמתגים עולים עשרות שקלים, ולפעמים די בכך – כל עוד למוצר יש תו תקן; בכל זאת, מדובר במשהו שישלוט על מערכת החשמל שלכם בבית. כשמדובר במוצרים בעלי חיישנים ומצלמות, או כאלה שקשורים לאבטחת הבית, עדיף להשקיע ולבחור מותג גדול ובעל מוניטין שאותו ירצה לשמר במקרה של כשל.
שלב שלישי: התקנה
את רוב המוצרים – מתגים, מצלמות ומנעולים – אפשר להתקין לבד. עדיין ישנם דברים שעדיף להשאיר לאיש מקצוע – למשל, כל מה שמצריך הוספה לרשת החשמל או המים, ולא ניתן לחיבור והפעלה דרך שקעי הקיר.
לאחר ההתקנה הפיזית, הורידו את אפליקציות המוצרים, חברו אותם לרשת ה-WiFi והגדירו את כל הרכיבים בתוכנת הבקרה הביתית.
שלב רביעי: בניית תרחישים
כל מערכת בית חכם נשענת על אוטומציה, שאותה תקבעו אתם. ממשקי תוכנת הבקרה נשענים על פעולות קבועות (למשל, הפעלת הרדיו והקומקום כל בוקר בשבע) ופעולות עם טריגר (למשל, הפעלת הדוד כשהטלפון שלכם – שמעיד על המיקום שלכם – נמצא בתנועה בדרך הביתה בסוף יום עבודה). עליכם פשוט לקבוע מה יעשה כל רכיב חכם בכל תרחיש, לפי שעה ביום או מיקום. התוכנות מאוד פשוטות וידידותיות, וגם יתנו לכם תרחישים לדוגמה.
שלב חמישי: הפעלה ובקרה
בנקודה זו כבר יש לכם בית ערוך ומוכן לפקודתכם, שיכול לקבל הוראות בקלות מהסמארטפון. קחו אותו לסיבוב כדי לוודא שהכל עובד כמו שצריך. חשוב לבחון את כל המערכת אחרי שסיימתם להגדיר אותה, כדי שלא תצטרכו להתעסק איתה יותר.
סיכום
לא קשה להפוך בית לחכם ולהתחיל לחסוך כסף – לכן, טבעי שכל כך הרבה ישראלים מאמצים מערכות בית מקוון. הקפידו על השלבים ותוכלו להימנע מבזבוז זמן וכסף.